Ime Steras odseva značaj kmetije, katere vinogradi so pretežno posajeni na terasah, ki jih je skozi tisočletja izklesal Istran.

Terasa pomeni, da se vinograd nahaja na hribu ali bolje, v bregu. Pomeni, da so vinogradi bližje soncu in da iz njih grozdja iztisnemo žlahtno tekočino, ki je sad trdega dela in požrtvovalne ljubezni. A vendar se je vse začelo nekoliko drugače. Bila je ljubezen do morja in mladost preživeta med odkrivanjem Jadranskih globin. Razburkan o obdobje morskih potepanj je minilo in vzklila je želja po mirnejšem življenju.

Neizmerna strast se je iz tekoče oblike pričela spreminjati  v trdno, a nič manjšo  ljubezen do zemlje in njenih darov. Začelo se je počasi a vztrajno. Najprej je bila ideja in nato vonj odprte brazde, ki je postajal vse močnejši in privlačnejši. Bojan in Marlena Praprotnik sta se leta 1975 odločila, da kupita košček zemlje in pričneta kmetovati. Raj na zemlji sta odkrila na Kocini, območju blizu vasi Šared in zasadila prvi vinograd in nekaj zelenjave.

Bojan verjame v Refošk in zato so bili prvi vinogradi zasajeni izključno s to sorto. Bili so drugačni časi … Veliko se je jedlo, pilo in pelo. Po petih letih kmetovanja je dozorel čas za postavitev domačije, lopate za njeno izgradnjo so bile zasajene leta 1980 in pol desetletja kasneje se mlada družina naposled preseli iz mesta na vas. Leta 1991 sledi izgradnja kleti, ki omogoča lastno donegovanje vina ter leta 1998 prva etapa v dvanajst let trajajoči obnovi vinogradov v kateri pride do precejšnjega povečanja površin zasajenih z vinogradi, ki tokrat poleg refoška vsebujejo tudi druge domače in mednarodne sorte. V začetku tisočletja se porodi tudi zamisel za oblikovanje nove blagovne znamke STeraS, ki se na etiketah prvič pojavi z letnikom 2003. Danes ponovno obnavljamo vinograde, ki bodo zasajeni predvsem s starimi, že nekoliko pozabljenimi istrskimi sortami.