Sveti Jakob

Na tej legi smo leta 2002 prvič zasadli tudi sorto, ki ni bila refošk in sicer cabernet sauvignon. V naslednjem letu je sledila še malvazija in kasneje nekaj starih istrskih sort. Lego tvorijo trije manjši vinogradi, ki so soležni. Od juga proti jugovzhodu si sledijo v tem vrstnem redu: mala njiva, velika njiva in preko ozkega gozdička, terase.

 

Gre za izjemno lego, ki zaradi svojih mikroklimatskih in talnih značilnosti omogoča pridelavo vin izjemne kakovosti. Prva dva dela vinograda (mala njiva in velika njiva) sta obrnjena proti jugu, ter pred burjo zaščitena z ozkim pasom gozda. Tla na mali njivi so zelo apnena in revna,medtem  ko je velika njiva diagonalno razdeljena na revnejši bolj apneni, ter močnejši ilovnati del. Razlike v tleh so pozornemu opazovalcu vidne tudi preko videza grozdja v času dozorevanja.

Tretji del lege, terase ravno tako zaobjema dva talna tipa in sicer močnejšega, bolj ilovnatega na prvem delu ter izjemno apnenega in siromašnega na skrajnem jugovzhodnem delu, kjer je zasajen refošk iz katerega pridelujemo znameniti Refošk Kocinski. Skrajni jugovzhodni del je izjemno odprta lega in čudovita razgledna točka na notranjost šavrinskega gričevja. Že sama prisotnost na tej legi človeka navdaja z izjemnim občutkom neskončnosti in vesoljne povezanosti.

Lega Sveti Jakob
Vinogradi Mala njiva, Velika njiva, Terase
Sorte Refošk, Malvazija, Cabernet sauvignon, Stare sorte
Leto sajenja Od 2002 do 2007
Površina vinograda 3,5 ha
Gostota sajenja Od 3.600 do 5.000 trt/ha
Gojitvena oblika Enojni guyot
Povprečna ekspozicija Jugovzhod do  jug
Povprečni naklon 18 %
Povprečna nadmorska višina 225 m